Apropå surströmming …
Apropå surströmming. I boken ”Ond kemi” av Ulf Ellervik kan man läsa följande:
”Några japanska forskare fick för sig att undersöka surströmmingens kemi och mikrobiologi. Burkarna öppnades och bakterierna i fiskarna odlades upp. Det visade sig att de innehöll en rad spännande s k halofiler, saltälskande bakterier, som i burken jäste kolhydrater från fisken till i stort sett alla tänkbara enklare organiska syror. Dessa syror ger dels fisken den säregna smaken men gör också fisken sur vilket stänger ute andra, farligare bakterier. Livsmedelsverket har undersökt surströmming och visat att vissa farliga bakterier, t ex stafylokocker och clostridier, inte kan överleva i burkarna. Surströmmingen är därför en helt säker maträtt. Ett av de få ämnen som de japanska forskarna inte hittade var etanol, så
därför får man tillsätta det själv, i samband med måltiden”.
(Ricky Eriksson från Orrbyn har förmedlat detta tänkvärda inlägg)
Lämna ett svar